Aydınlıkevler Çocuk Diş

Pedodonti (Çocuk Diş)

Pedodonti, çocuk diş hekimliği olarak da bilinir ve çocukların ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen bir diş hekimliği branşıdır. Pedodontistler, özel eğitim almış ve çocukların diş sağlığı sorunlarına odaklanan diş hekimleridir. Bu uzmanlık alanı, doğumdan ergenliğe kadar olan yaş dönemini kapsar ve çocukların diş sağlığını koruma, tedavi etme ve geliştirme üzerine uzmanlaşmıştır.

Pedodonti Nedir?

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) 0-13 yaş arası çocukların süt ve kalıcı dişlerinin sağlıklı bir şekilde korunmasıyla ve bu dişlerde genetik, travmatik, çürük gibi nedenlerle oluşabilecek sorunların tedavisiyle ilgilenen ana bilim dalıdır. Pedodonti, bebeklik çağından itibaren ağız, diş ve çene gelişimini izleyerek olası problemlerin önüne geçmek için koruyucu önlemler ve tedaviler sunar.

Pedodontinin birincil amacı sorunların kaynağını ortaya çıkararak, engelleyecek önlemleri ebeveynlerin iş birliği ile almaktır. Bu amaçla uygulanan prosedürlere koruyucu diş hekimliği adı verilmektedir. Koruyucu diş hekimliği, beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi, yanlış beslenme alışkanlıklarının önüne geçilmesi, çürük riski yüksek olan çocuklarda koruyucu önlemler alınması ve oral hijyen konusunda ailenin bilinçlendirilmesini içermektedir.

Çocuk Diş Bölümü Neye Bakar?

  • Koruyucu diş tedavileri
  • Çocuklarda beslenme ve ağız hijyeni eğitimi
  • Süt ve daimi dişlerin restoratif tedavileri
  • Dental travma tedavileri
  • Yer tutucu uygulamaları
  • Koruyucu ortodontik tedaviler
  • Süt dişi çekimleri
  • Endodontik tedaviler
  • Kök ucu açık, gelişimini tamamlamamış daimi dişlerin tedavisi
  • Kötü ağız alışkanlıklarının tedavisi (parmak emme, tırnak yeme vb.)
  • Fissür örtücü uygulaması
  • Flor uygulamaları

Pedodontist Kimdir?

Üniversitelerin Diş hekimliği fakültelerinde alınan 5 yıllık lisans eğitiminin ardından, çocuk diş hekimliği ana bilim dalında uzmanlık veya doktora eğitimi almış diş hekimleri, pedodontist veya çocuk diş hekimi olarak adlandırılır.

Dental fobi günümüzde birçok kişinin yaşantısını ve sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir, bu durum çocukluk döneminde yaşanan kötü tecrübelerin sonucunda oluşmaktadır. Davranış yönlendirme teknikleri konusunda uzmanlaşmış olan pedodontistler tarafından çocuğun ilk diş muayenesinin yapılması, ileride oluşabilecek travmatik deneyimlerin önüne geçmekte büyük önem taşımaktadır.

İlk Diş Hekimi Muayenesine Ne Zaman Gidilir?

İlk süt dişinin sürmesi ortalama olarak 6. ayda başlamaktadır, toplam 20 adet olan süt dişlerinin sürmesinin tamamlanması ise 2,5 yaş civarında olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organisation-WHO) ilk diş hekimi muayenesinin ilk diş çıktıktan sonra, 6 ay-1 yaş arasında yapılması gerektiğini bildirmektedir. Biberon veya emzirme çürüğü benzeri problemlerin önüne geçmek için yapılacak olan bu ziyaret, bebeğin beslenmesi hakkında öneriler ve diş sağlığını korumak için alınacak önlemler açısından önemlidir.

Koruyucu Diş Tedavisi Nedir?

Fissür örtücüler, diş çürüklerinin gelişimini duraksatmak veya önlemek için dolgu materyallerinin dişlerin çukur ve oluklarına yerleştirildiği böylece düz bir diş yüzeyinin amaçlandığı yöntemdir. Bu yöntem diş yüzeyinden doku kaldırılmadığı için ağrısızdır ve çocuklarda çok kısa süre içinde yapılabilmektedir.

Flor uygulaması, diş minesini asit ataklarından ve çürüklerden korumak için mineral takviyesi olarak dişlerin yüzeyine sürülen jelden oluşmaktadır. Klinik ortamında belirlenen uygun dozlarda yapılan bu uygulamanın koruyuculuğu, yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Süt Dişine Dolgu Yapılır mı?

Süt dişlerinin sağlıklı bir şekilde korunması, çocukların düzenli beslenmeleri, konuşmalarının gelişimi ve estetik gibi nedenlerle önemlidir. Aynı zamanda alttan gelecek olan daimi dişlere kılavuzluk eden süt dişlerinin erken çekilmesi, kalıcı dişlerin erken ya da geç sürmelerine veya yanlış pozisyonda sürmelerine neden olabilmektedir. Bu nedenle süt dişlerinin çekimine neden olan enfeksiyonlar gelişmeden, dolgu veya kanal tedavileri ile mevcut çürüklerin tedavisi çok önemlidir.

Genel Anestezi ile Diş Tedavisi Nedir?

Klinik ortamında komplike diş tedavileri yaptıramayacak kadar küçük çocuklarda, aşırı korku ve anksiyete nedeniyle koltukta tedaviyi tolere edemeyen çocuklarda, zihinsel veya fiziksel engeli bulunan çocuklarda, genel anestezi altında diş tedavileri yapılabilmektedir. Genel anestezinin ameliyathanesi ve derlenme odası bulunan donanımlı bir hastane ortamında ve kesinlikle bir anestezi uzmanı tarafından uygulanması gerekmektedir.

İletişime geçmenin en hızlı yolu +90 554 174 70 01 numaralı telefonu aramaktır.
Ücretsiz Randevu Al

    Aydınlıkevler Diş En beyaz renklere ve en estetik dişlere ulaşmak Aydınlıkevler Diş ile çok kolay.

    Aydınlıkevler Ağız ve Diş Polikliniği olarak, verdiğimiz sağlık hizmetleriyle hasta ve hasta yakınlarının memnuniyetini sağlamayı, doktor, sağlık personeli ve altyapımızla, dünyada model oluşturmayı, “Aile Diş Hekimliği” konusunda referans olmayı amaçlayan sağlık kurumlarının arasına girmeyi hedeflemekteyiz.

    Kurumsal Hakkımızda

    Çünkü gülümsemeniz bizim tutkumuzdur.

    Yardım İletişim

    Yeni ve parlak bir gülümsemeye giden yolunuz.

    Canlı Destek